Lifestyle week 4


Na een opnieuw druk blok was het weer zover, tijd voor Lifestyle week 4!
Mijn keuze ging uit om mee te gaan naar onze culturele hoofdstad; Amsterdam.

Samen met wat andere meiden van lifestyle studies ging ik 2 inspirerende dagen tegemoet.


Dag 1:
Ons bezoek in Amsterdam begon  bij het tropenmuseum. Ik kan me nog goed herrineren dat ik hier als klein meisje geweest ben en dat het destijds een grote indruk op me heeft achtergelaten. Ik was dan ook benieuwd wat voor indruk het tijdens dit bezoek zou maken en in hoeverre het inspirerend was. De vaste tentoonstelling van het museum liet de diversiteit binnen allerlei verschillende culturen en leefomgevingen zien.  Daarnaast was er een tijdelijke tentoonstelling te zien die de naam ‘ROOD’ draagt.


Wereldwijd roept de kleur rood de meeste emoties op. Rood wordt veelal geassioceerd met vreugde, geluk en liefde maar ook met macht, geweld en verbod. De symboliek van deze kleur verschilt per volk en zelfs per individu. De kleur rood en haar betekenis was dan ook  letterlijk de rode draad in deze tentoonstelling. Bij enkele voorwerpen werd deze kleur subtiel gebruikt en bij andere was het heftiger aanwezig.  Dit vormde samen met de vaste expositie een mooi geheel aan diversiteit binnen een wereldse culturen. 

In dit museum hangt een goede sfeer en de manier van exposeren was voor mij erg inspirerend. In Amsterdam zijn op straat ook veel verschillende culturen te zien en het tropenmuseum heeft die diverse culturen nader verklaard. Dit was voor mij zeker een verrijking wat betreft mijn kennis over culturen en wat voor invloed die uitoefend op ons dagelijks leven. Ik ga de agenda van het tropenmuseum in de gaten houden, er komen vast nog meer inspirerende tentoonstellingen. Voor mij is dit in het bijzonder een belangrijke inspiratiebron aangezien ik volgend schooljaar start met Culturele Antropologie & Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit. 



























S’middags zijn we Amsterdam te voet gaan verkennen. We hebben veel prachtige winkeletalages en opvallende mensen op straat gezien. Maar er zijn 2 voorbeelden die het meeste indruk op mij hebben gemaakt en die in mijn ogen het meest inspirerend waren:

My polar ice:
In een winkelcentrum dichtbij de dam stuitten we op een nog ongeopende winkel. Er stonden slechts 2 glazen vriezers, dat trok mijn aandacht! Zo nieuwsgierig als we waren zijn we brutaal naar binnengestapt om erachter te komen welk concept hierachter schuilt. Een kleine groep interessante mensen zijn 10 maanden geleden afgereisd naar de noordpool om vervolgens terug te keren met een groot blok ijs. In de komende jaren zullen de ijskappen op de noordpool gaan smelten en daarom is het uniek om dan een stukje van de noordpool in de bezit te hebben. Het gaat er bij deze organisatie niet om om veel winst te maken, enkel een stukje natuur te behouden dat verloren zal gaan. 





















Van dit soort concepten ben ik altijd zeer gecharmeerd. Ik heb nog nooit een soortgelijk project gaande gezien dus het was erg boeiend om dit tegen te komen.  Want mocht ik het meemaken dat de ijskappen op de noordpool eenmaal gesmolten zijn, dan kan ik nog zeggen dat ik het noordpoolijs in Amsterdam heb aangeraakt!

www.mypolarice.com

Het huis van afgevaardigden:
We stonden op het moment om de trein terug naar Brabant te pakken toen we opeens een opvallend kartonnen huisje op Amsterdam Centraal tegenkwamen. Voor het huisje zat een artistiek type notities te maken, al kijkend naar al het volk wat voorbij liep. We besloten ook hierop af te stappen want ik was erg benieuwd wat de bedoeling hiervan was. 




















Het bleek een Belgische jongen te zijn die theaterstukken schrijft. Op dit moment is hij met een project bezig genaamd; ‘Stel je voor ik zoek een mens’. In deze Amsterdam editie schrijft hij over alle mensen die hij voorbij ziet komen op het station. Hij leeft, eet en slaapt 2 weken lang in zijn eigen hutje op het station terwijl hij inspiratie opdoet voor een theatervoorstelling. 

Dit vond ik erg inspirerend omdat dit een opvallende manier van inspiratie opdoen is, zoiets heb ik nog nooit eerder gezien. Het lijkt me hartstikke interessant om een dagje met zo’n persoon mee te doen. Ik ben ervan overtuigd dat het een mooie voorstelling wordt aangezien er in Amsterdam veel diversiteit aan mensen heerst, waar genoeg inspiratie uitgehaald kan worden. Daarnaast denk ik dat dit concept een beleving toevoegd voor de bezoekers van het station van Amsterdam. Wellicht ga ik een kijkje nemen tijdens een van de voorstellingen in Juli.

Artikel over dit project: Kunstenaars wonen op Amsterdam CS

Dag 2:
De tweede dag in Amsterdam stond de stadswandeling op het programma. Deze begon op de nieuwmarkt en ging via de wallen, chinatown, en wat leuke opvallende straatjes, richting de dam.

Het eerste wat mij opviel bij aankomst op de nieuwmark was het straatbordje. Hier staat ‘nieuwmarkt’ namelijk ook op in Chinese tekens. In deze wijk waren veel Chinese invloeden te zien. Door de mix van zowel Nederlandse als buitenlandse uitingen vormt het een dynamische en diverse buurt in Amsterdam. Naast de verschillende culturele invloeden is het ook een mix van historische gebouwen en de hedendaagse architectuur. 






































Een belangrijke les tijdens deze wandeling voor mij is om onderwerpen eens in een ander daglicht te bekijken. Bij het ontwikkelen van een nieuw concept of project kan het voorkomen dat ik vast loop op bepaalde factoren. Een techniek om dit op te lossen zou kunnen zijn door mezelf te vragen: ‘hoe zouden ze dit binnen de Chinese cultuur oplossen?’. Wanneer het antwoord hier niet voor het oprapen ligt, zal ik zelf op onderzoek moeten gaan.  Dit is voor mij gedurende 2 dagen in Amsterdam echt een eye-opener geweest. Dingen die wij als problemen zien zijn in andere culturen mogelijk allang verholpen door een praktische oplossing.

Ik heb twee inspirerende, verrijkende en plezierige dagen in Amsterdam beleefd. Amsterdam is echt een wereldstad waar je veel verscheidenheid in cultuur en volk tegenkomt. De meest innovatieve concepten die in Nederland willen doorbreken starten vaak met een locatie in Amsterdam. Na deze dagen ben ik ook van mening dat het misschien beter was geweest als International Lifestyle Studies gevestigd zou zijn in Amsterdam. Op deze manier zouden de ILS-studenten zich continu kunnen laten inspireren, Tilburg is tenslotte niet zo’n innovatieve stad.

In de afgelopen maanden heb ik mij laten inspireren door verschillende media, blogs, winkels, theatervoorstellingen, films en boeken. Maar wat mij nog het meeste inspireerd zijn de mensen om me heen. Ik vind het ontzettend boeiend om een vreemde van top tot teen te analyseren en om te bedenken hoe die persoon zijn leven heeft ingericht. De verschillen tussen verschillende volken en culturen vind ik hierin fascinerend. Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar een Internationaal netwerk opgebouwd waar ik bijna dagelijks gebruik van maak. Ik spreek dagelijks mensen uit Ethiopiƫ die het leven op een hele andere manier hebben ingericht als wij dat hier doen.

Het is echt mijn droom om zoveel mogelijk kennis te maken met verschillende culturen en deze voor langere tijd te ervaren. Als ik eenmaal ben afgestudeerd als Antropologe of Ontwikkelingsdeskundige zou ik het liefst voor een lange tijd in ontwikkelingslanden verblijven om daar uitgebreid onderzoek te doen naar diverse gebruiken, tradities en rituelen binnen de verschillende culturen die een land kent.

Tijdens dit eerste jaar van Lifestyle Studies heb ik geleerd op welke manieren ik me allemaal kan inspireren. Ik heb veel kennis opgedaan en mijn creativiteit groeit met de dag. In de toekomst zal ik deze technieken blijven toepassen zodat ik me blijvend kan laten inspireren met als uiteindelijke doel om zoveel mogelijk andere mensen te inspireren met mijn huidige en toekomstige werk in ontwikkelingslanden.